SUE - TRES TASSES DE CAFÈ AL DIA REDUEIXEN LA MORTALITAT PREMATURA

Sol, amb llet o amb gel, espresso, caputxí o de filtre. El cafè és una de les begudes més consumides a tot el planeta. Cada dia, de mitjana, es prenen uns 2.250 tasses d'aquesta beguda. Fins al moment, hi havia estudis contradictoris sobre els beneficis del seu consum sobre la salut. Però dues noves investigacions, recollides a Annals of Internal Medicine, assenyalen que beure cafè no només no és perjudicial sinó que redueix el risc de mortalitat prematura entre un 12 i un 18%.

Segons es desprèn d'aquests estudis, que han seguit a gairebé 750.000 persones durant 16 anys, tant si és amb cafeïna com descafeïnat, prendre entre una i tres tasses de cafè al dia s'associa amb una probabilitat menor de morir, sobretot per malalties del cor i digestives, en comparació amb els que no el consumeixen.

Els resultats, adverteixen els autors de tots dos treballs, no impliquen necessàriament que el cafè allargui la vida ni tampoc que previngui que els consumidors morin, però sí que resulta saludable i que és aconsellable incorporar-lo en una dieta sana.
En el primer estudi, el més gran fins a la data, investigadors del Centre internacional d'investigacions sobre el càncer (IARC, per les sigles en anglès), que pertany a l'Organització Mundial de Salut, i de l'Imperial College de Londres van analitzar el consum de cafè de 450.000 europeus de 10 països, entre ells Espanya, entre 1992 i 2000. Van tenir, a més, en compte factors com l'edat, si la persona era o no fumadora, si realitzava activitat física i el seu nivell d'estudis.

Els científics van observar que els homes que prenien dues o tres tasses de cafè diàries tenien un 18% menys de risc de mortalitat prematura, que en el cas de les dones era del 8%, en comparació amb aquells que no consumien cafè.

"Hem trobat que un major consum de cafè està associat a un menor risc de mort, sobretot per malalties circulatòries i digestives", afirma Marc Gunter, investigador de IARC i autor principal d'aquesta investigació, en un comunicat de premsa.
"El que resulta important és que aquests resultats són similars per als 10 països europeus estudiats, tot i la variació en els hàbits i costums a l'hora de beure cafè", afegeix Gunter, que postil·la "El nostre estudi ofereix informació important sobre els possibles mecanismes dels efectes beneficiosos de salut del cafè ". A més, en aquest estudi també van analitzar en un subgrup de 14000 persones un seguit de biomarcadors metabòlics i van observar que els bevedors de cafè tenien fetges més sans i un millor control de la glucosa que els que no prenien aquesta beguda.

El segon estudi, realitzat per investigadors de la Universitat del Sud de Califòrnia, arriba a conclusions similars. En aquest cas, estudien a 185.000 persones de diferents minories ètniques dels Estats Units, com afroamericans, llatins, asiàtics, des de començaments dels 90 i també durant 16 anys. I conclouen que una tassa de cafè al dia està relacionada amb un 12% menys de probabilitat de mort prematura a qualsevol edat, una xifra que augmenta fins al 18% si es prenen dues o tres tasses. I aquesta associació, assenyalen els autors del treball, està lligada a l'etnicitat.
"No podem dir que beure cafè allargui la vida, però hem vist una associació", assegura en un comunicat de premsa Veronica W Setiawan, investigadora de la Universitat del Sud de Califòrnia i autora principal de l'estudi. En un estudi previ, aquest mateix equip d'investigadors ja havien observat que beure cafè s'associava a un risc reduït de patir alguns tipus de càncer, així com diabetis, Parkinson, malaltia hepàtica, entre d'altres.

"No podem dir que beure cafè allargui la vida, però hem vist una associació"
VERONICA W Setiawan - Investigadora de la Universitat del Sud de Califòrnia
"El cafè conté un munt d'antioxidants i compostos fenòlics que tenen un paper important en la prevenció del càncer. Encara que aquest estudi no mostra la causa ni assenyala quines substàncies del cafè poden tenir aquest efecte elixir, està clar que el cafè s'ha d'incorporar a un estil de vida i dieta saludables ", considera Setiawan.
I és que tots dos estudis són observacionals, no demostren que hi hagi una relació de causa efecte entre beure cafè i tenir una menor probabilitat de morir a causa de malalties. Per aquest motiu els autors de tots dos treballs es mostrin prudents pel que fa als seus resultats a l'hora d'afirmar que el cafè és la causa de la mortalitat prematura reduïda. i assenyalin que potser altres factors, com un estil de vida saludable, puguin influir en aquests resultats.

"Els autors de tots dos treballs no van més enllà de concloure que els seus resultats mostren que beure cafè no és perjudicial", afirma Tim Noi, cardiòleg de la Universitat de Sheffield, que no ha participat en l'estudi, al portal Science.



Publica un comentari a l'entrada

Més recent Anterior